Tahukah anda mee merupakan sejenis makanan zaman purba yang hanya dinikmati oleh golongan istana pada zaman dahulukala? Rekod pertama mee gandum yang dijumpai di Utara China berusia kira-kira 100 tahun selepas masehi. | |||||
| |||||
Semangkuk mee dapat membekalkan anda tenaga yang mencukupi sepanjang hari. Ia juga tidak mudah rosak dan mudah untuk disimpan. Mee juga mudah disediakan sama ada menjadikannya masakan panas mahupun sejuk. Hari ini, mee sudah menjadi makanan yang dimasak dengan pelbagai cara dan banyak digunakan di dalam resepi chef-chef yang terkenal sehinggalah kepada mereka yang baru hendak belajar memasak. Mee juga boleh disediakan dalam pelbagai jenis masakan. Antaranya termasuklah:-
| |||||
| |||||
Kemudian, anda boleh mula menguli doh tadi untuk menjadikannya bahagian pasta secara individu. Ambil sedikit daripada doh tadi dan ulikannya dengan penguli sehingga menjadi 1/8 inci tebal. Gulung dan uli semula dengan ketebalan yang sama. Ulangi langkah yang sama sebanyak sembilan atau sepuluh kali lagi. Akhir sekali, ulikan sehingga menjadi bentuk segi empat tepat (anggaran: 1/16 daripada seinci atau lebih kurang). Biarkan ia kering dan potonglah mengikut saiz yang diperlukan. Nah! Sekarang anda sudahpun menjadi sebahagian daripada tradisi makanan zaman dahulukala! |
Wednesday, January 27, 2010
ASAL USUL MEE
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment